RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste # 176 (28/06/2008)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

 

Albert Einstein: Väite Jumalan olemassaolosta on "inhimillisen heikkouden tuote", raamattu "varsin lapsellinen"

Äskettäin löydetty Albert Einsteinin tammikuuussa 1954, vuotta ennen kuolemaansa kirjoittama kirje on vahva linkki todisteketjussa, jonka mukaan Einstein ei ollut uskonnollinen ihminen sillä tavalla kuin yliluonnolliseen uskovat väittävät hänen olleen. Filosofi Eric Gutkindille osoitettu käsin kirjoitettu kirje kuvailee väitettä jumalasta "inhimillisen heikkouden tuotteena" ja raamattua "varsin lapselliseksi". Kirje saattaa viimeinkin lopettaa yritykset värittää tämä loistava ajattelija uskonnollisen uskon puolustajaksi.

Erikoislaatuinen kirje myytiin Bloomsburyn huutokaupassa Lontoossa kesäkuussa. 404 000 dollarin voittajahuudon - 25 kertaa ennakkoarviota suuremman - teki tuntematon ulkomaalainen keräilijä, jolla on "intohimo teoreettiseen fysiikkaan ja kaikkeen siihen liittyvään". Surullista Richard Dawkinsille, joka oli huutajien joukossa ja joka olisi ansainnut omistaa tämän kirjeen.

Richard Dawkins Albert Einstein
Richard Dawkins Albert Einstein

Pforessori Dawkins, kuuluisa brittiläinen biologi ja Rationalist Internationalin kunniajäsen, on voimakkaimmin valottanut Einsteinin näkemyksiä uskonnosta. Kirjassaan Jumalharha hän kertoo kuinka Einstein, joka esitteli itsensä "syvällisen uskonnolliseksi ei-uskovaksi", ja joka toisinaan puhui jumalasta, tarkoitti jotakin täysin eri asiaa kuin näillä termeillä tavallisesti tarkoitetaan. "Einsteinin uskonto" selkeästi sulki pois kaikki väitteet yliluonnollisen olemassaolosta. Hän kunnioitti jumalana havaittavaa maailmankaikkeutta.

"Panteistit eivät ollenkaan usko yliluonnolliseen jumalaan, vaan käyttävät sanaa jumala ei-yliluonnollisena synonyymina Luonnolle, tai Maailmankaikkeudelle, tai luonnonlaeille jotka hallitsevat sen tapahtumia. Deistit eroavat teisteistä siten, että deistinen jumala ei vastaa rukouksiin, ei ole kiinnostunut synneistä eikä niiden tunnustamisesta, ei lue ajatuksiamme eikä puutu mihinkään suorittamalla ennakoimattomia ihmeitä. Deistit eroavat panteisteista siten, että heidän deistinen jumalansa on jonkinlainen kosminen äly, sen sijaan että se olisi panteistin vertauskuvallinen tai runollinen synonyymi luonnonlaeille. Panteismi on ateismin seksikkkäämpi versio. Deismi on vesitettyä teismiä.

Meillä on kaikki syyt uskoa, että kuuluisat Einsteinin lausahdukset kuten "jumala löytyy pienissä yksityiskohdissa mutta hän ei ole tietoisesti pahantahtoinen" tai "jumala ei heitä noppaa" tai "oliko jumalalla vaihtoehto tämän maailmankaikkeuden luomiselle?" ovat panteistisia, eivät deistisiä, ja aivan varmasti eivät teistisiä. Eistein käytti sanaa jumala puhtaasti vertauskuvallisessa, runollisessa asussa. Samoin tekee Stephen Hawking sekä suurin osa niistä fyysikoista jotka toisinaan lipsuvat käyttämään uskonnon kielikuvamaailmaa.

Dawkins lainaa Einsteiniä itseään kirjoittaessan hänen uskonnostaan: "havainto, että kaiken takana, joka voidaan kokea, on jotakin joka on mielenmme tavoittamattomattomissa, ja jonka kauneus ja suunnattomuus koskettaa meitä vain epäsuorasti ja alkuperäisen heikkona heijastuksena, on uskonnollista. Tässä mielessä olen uskonnollinen ihminen."

"Tässä mielessä", lisää Dawkins,, "myös minä olen uskonnollinen, varauksella että "tavoittamattoman" ei tarvitse tarkoittaa "ikuisesti tavoittamatonta". En kuitenkaan halua kutsua itseäni uskonnolliseksi sillä se olisi harhaanjohtavaa. Se on tuhoavalla tavalla harhaanjohtavaa sillä ylivoimaiselle enemmistölle ihmisiä uskonto merkitsee "yliluonnollista". Carl Sagan sanoi osuvasti: "jos jumalalla tarkoitetaan luonnonlakeja jotka hallitsevat maailmankaikkeutta, sellainen jumala on varmasti olemassa. Tämä jumala on tunteellisesti epätyydyttävä - ei ole kovinkaan mielekästä rukoilla painovoimalakia".

(Kaikki lainaukset Richard Dawkinsin teoksesta The God Delusion, Iso-Britannia, 2006, käännökset tämän tekstin suomentajan)

Käännös: Joni Pelkonen

Intia: Pysäyttäkää "joogaevankelista" swami Ramdev

Sanal Edamaruku Swami Ramdev
Sanal Edamaruku Swami Ramdev

Swami Ramdev odottaa 40 miljoonan dollarin (25 miljoonan euron) liikevaihtoa tältä vuodelta (2008). Intian muinaisen, esitieteellisen terveydenhoito- ja parantamiskäsityksen myyminen - uudelleenpaketoituna hänen omaksi erityiseksi brändikseen - on hyvää bisnestä. Kiitos perusteellisen markkinoinnin, pranayama (muinainen hengityskontrolliharjoitus) ja ayurveda ovat suuria hittejä alati kasvavassa ja vaurastuvassa Intian keskiluokassa. Hänen päivittäisellä varhaisaamun show'llaan väitetään olevan 20 miljoonaa katsojaa. Hänen 500 sairaalaansa ympäri maata sanotaan kirjautuvan 30.000 potilasta päivittäin. Hänen uusi päämajansa Haridwarin "pyhässä kaupungissa" saattaa pian olla maailman suurin jooga- ja ayurvedakeskus.

Swami Ramdevin hengitysrutiini itsessään saattaa olla yhtä harmiton kuin hyödytönkin. Mutta siihen liitetään ällistyttävä väite kaikenlaisten sairauksien parantamisesta, mukaanlukien syöpä ja HIV/AIDS. Hänen pseudolääketieteellisen argumenttinsa mukaan hänen joogansa lisää CD4-lukua eli HI-virusta vastaan taistelevien solujen lukumäärää. Tällaiset perusteettomat ja vastuuttomat väitteet, jotka houkuttelevat valtavan joukon lääketieteellistä hoitoa tarvitsevia potilaita väärään turvallisuudentunteeseen, tekevät swami Ramdevin joogapapistosta tuhoisan seikkailun.

"Swami Ramdev on vaarallinen mies", sanoi Sanal Edamaruku lehdistötiedotteessa. "Viranomaisten olisi korkea aika pysäyttää hänen toimintansa. Tällaiset absurdit väitteet ovat lainvastaisia. Vuoden 1954 taikaparannuslaki säädettiin estämään Baba Ramdevin kaltaisia ihmisiä levittämästä vaarallisia väitteitä syövän parantamisesta ja muusta vastaavasta. Mutta poliitikot pelkäävät häntä ja vastareaktiota jonka hänen syytteeseeen asettamisensa saattaisi nostattaa."

Seuraava Sanal Edamarukua lainaava artikkeli ilmestyi The Guardian -lehdessä.

TV-swami tarjoaa parannusta kaikkiin sairauksiin

Joogaevankelistalla on miljoonia vallassaan,
mutta kriitikoiden mukaan palvojia huijataan

Randeep Ramesh
The Guardian, lauantai 14. kesäkuuta 2008

Aamuviideltä Shivalik-kukkuloiden juurella pohjoisessa Intiassa swami Ramdev istuu jalat ristissä kääriytyneenä sahramikaapuihin 500 joogapalvojan haltioituneen huomion keskipisteenä. Väkijoukko koostuu pääosin keskiluokkaisista intialaisista, monet kärsivät kroonisista sairauksista joihin perinteinen lääketiede ei tarjoa kuin lievitystä.

Kukin "potilas" on maksanut 7.000 - 40.000 rupiaa (100 - 600 euroa) päästäkseen ensimmäisten joukossa viettämään viikon swamin uusimmassa hankkeessa, 300 bungalowin kylässä joka tarjoaa hengellisen retriitin eukalyptuspuiden katveessa. Swami Ramdev mainostaa, että muinainen intialainen hengitystekniikka pranayama voi parantaa hämmentävän joukon sairauksia. "Astman, niveltulehduksen, sirppisoluanemian, munuaisongelmat, kilpirauhassairaudet, hepatiitin, luiskahtaneet välilevyt ja se avaa munanjohtimet", hän kertoo joogakylässä yleisölleen, joka jonottaa verikokeisiin ja saamaan yrttihoitoja.

Vaikka Intialla on pitkä mystisten gurujen perinne, swami Ramdev edustaa uutta ilmiötä: TV-joogaevankelista. Melkein hänen koko seurakuntansa on koottu Intian Aastha-kanavan show'n kautta. Joka aamu swami esiintyy televisiossa laulamassa rukouksia ja selittämässä niin fyysisten kuin henkisten sairauksien olevan hoidettavissa kutakuinkin parilla terävällä hengenvedolla ja tuskallisen näköisillä vartalon vääntelyillä. Yli 20 miljoonaa seuraa ohjelmaa joka päivä yksin Intiassa. Televisioguru, joka tunnetaan myös baba Ramdevinä, on tarjolla myös muualla maailmassa, mukaanlukien Britanniassa. Hän on juuri palannut opettamasta joogaristeilyltä Intiasta Kiinaan, josta vielä kaupallisen sponsoroinnin päälle veloitettiin oppilailta 1200 euroa per lippu. Viime vuonna hän esiintyi Westminsterissä antamassa brittiläisille poliitikoille mahdollisuuden tutustua hänen joogaviisauteensa.

Ludy Mantri, kotirouva Mauritiukselta, on maksanut 40.000 rupiaa (600 euroa) ja matkustanut yli 6.000 km nähdäkseen "oman swaminsa" Haridwarin joogakylässä, toivoen hänen auttavan löytämään parannuskeinon diabetekseen.

"Olen syönyt lääkkeitä joka päivä viimeiset 12 vuotta. Omin toistaminen vaikuttaa hämmästyttävästi ja Ramdevin sanoista saa energiaa läpi päivän."

Pohjoisintialaiseen viljelijäperheeseen syntyneenä hän vetoaa edelleen tavalliseen kansaan, ja kertoo karkeita vitsejä yksinkertaisella hindinkielellä. Guru yhdistää tämän pehmeään käytökseen ja pr-taitoihin. Swami markkinoi itseään yhden hengen terveyspalveluna. Hän sanoo veloittavansa vain rikkaita ja että köyhät saavat hänen lääkintänsä ilmaiseksi. Hänellä on Intiassa 500 sairaalaa, jotka palvelevat päivittäin yli 30.000 asiakasta.

Ei ole yllätys, että monet Intian eliitin sektorit - sisältäen tuomareita, ministereitä ja Bollywoodin tähtiä - ovat vierailleet hänen leireillään. Hän on niin suosittu, että Intian armeija on ottanut hänen tekniikkansa käyttöön, sanoen niiden tekevän "taistelujoukoista tappavampia".

Ramdev usein puhuu vähemmän hengellisyydestä ja enemmän tarpeesta kehittää maataan joogan kautta, esiintyen intialaisena nationalistina. Hän syyttää monikansallisia yhtiöitä Intian lypsämisestä kuiviin. Hän sanoo Coca-Colan ja Pepsin kelpaavan vain "toiletin pesuun".

Maassa, jossa kieltäymystä pidetään melkein jumalallisena hyveenä, Ramdev julistaa luopuneensa seksistä kauan sitten, koska "se ei ole rakkautta". Hänen palvontansa määrä nähtiin 2006, kun Intian kommunistit syyttivät gurua ihmisluiden ja eläinten osien käyttämisestä ayurveda-lääkkeisiin, joita hänen rohdoskauppansa valmistaa. Hänen seuraajansa mellakoivat ja hyökkäsivät puolueen päämajaan. Kommunistipuolue perääntyi, kun se näki kenen puolella julkinen sympatia oli. Guardianin haastattelussa Ramdev sanoi kommunistien ongelman olevan, että "heillä ei ole uskoa hengellisyyteen ja he ovat filosofisesti uskontoa vastaan. Minun hoitoni ovat puhtaita, mutta kommunisteilla on agenda."

Hänen perusväitteensä eivät ole kiistanalaisia. Hän sanoo, että hänen joogaopetuksensa noudattaminen 30 minuuttia päivässä yhdistettynä raakaan tai kevyesti keitettyyn kasvisruokavalioon ja alkoholista ja tupakasta pidättymiseen puhistaa tukkeutuneet valtimot, vähentää verensokeria ja alentaa verenpainetta.

Mutta swami puolustaa yliampuvia väitteitään, että jooga voisi parantaa tappavia sairauksia kuten syöpää. Hän sanoi myös hänellä olevan todisteita, että hengitysharjoitukset voisivat auttaa AIDS-potilaita toipumaan lisäämällä soluja, joita HIV tuhoaa.

Ramdevillä on selitys syöpämenestykseensä - että jooga hapettaa verta, mikä tuhoaa kasvaimen. "Jooga on itseparannusta ja itsensä toteuttamista. Minulla on monia syöpätapauksia joissa potilaat ovat toipuneet. Olemme parantaneet veri-, kurkku-, munasarja-, kohtu- ja kurkkusyöpiä joogalla."

HIV:stä hän sanoo, että "tiedemiehet eivät ole ymmärtäneet sitä kunnolla". Hän sanoo, että "joogan ja elintapojen muutoksen kautta ihmiset lisäävät CD4-lukuaan (soluja joitaHIV tuhoaa). Ensi kertaa nähtynä totuus näyttää ihmeeltä."

Tämänkaltaiset väitteet ovat vihastuttaneet monia lääkäreitä. Mohammed Abbas, Intian lääketieteellisen liiton puheenjohtaja, sanoi että vaikka jooga on "hyvää harjoitusta, siitä ei voi esittää naurettavia väitteitä HIV:n tai syövän parantamisesta. Se on väärää toivoa sairaille ihmisille."

Swamin mukaan potilaita testaavat ja edistystä mittaavat "riippumattomat" lääkärit. Kysyttäessä onko hän tehnyt testejä hoidon analysoimiseksi, hän tarjoaa oppilaidensa todistuksia syövästä, kirroosista ja munuaisten vajaatoiminnasta parantumisesta.

Jotkut ovat vaatineet swamia syytteeseen "korkeimman luokan puoskaroinnin kaupittelusta".

"Tällaisten absurdien väitteiden esittäminen on vastoin lakia", sanoi Intian rationalistiliiton Sanal Edamaruku. "Vuoden 1954 taikaparannuslaki säädettiin estämään baba Ramdevin kaltaisia ihmisiä mainostamasta vaarallisia ideoita syövän parantamisesta ja muusta vastaavasta."

"Poliitikot pelkäävät tätä miestä ja vastareaktiota jonka hänen syytteeseen asettamisensa saattaisi nostattaa."

Käännös: Timo O. Karjalainen

Tansania: Albiinoja jahdataan ja silvotaan heidän ‘maagisten’ elintensä kauppaamiseksi

17-vuotias Vumilia Makoye söi illallista perheensä kanssa kun kaksi miestä pitkien veitsien kanssa tunkeutui hänen taloonsa nujertaen hänen äitinsä Jemen, joka yritti pysähdyttää tunkeutujat. Sen jälkeen kaikki tapahtui todella nopeasti. Jeme ja muu perhe katsoi avuttomina kuinka tunkeutujat kävivät kiinni Vumiliaan, sahasivat hänen jalkansa poikki polven yläpuolelta ja hävisivät jalkojen kanssa. Verilammikossa makaava raajaton tyttö kuoli pian sen jälkeen.

Vumilia oli albiino. Albinismi on peritty silmien, ihon ja hiusten pigmentin puutoshäiriö. Sen seurauksena silmät ovat punaiset ja iho on punertavan valkoinen ja erittäin herkkä auringonvalolle. Afrikassa vain joka kolmastuhannes vastasyntynyt on albiino. He kärsivät monista lääketieteellisistä ongelmista ja useimmat heistä kuolevat ihosyöpään ennen 30-vuotispäiviään.

Saharan alueella Afrikassa on hyvin yleinen käsitys, että albiinoilla on maagisia voimia. Heitä kartellaan ja he ovat sosiaalisesti leimattuja. Mutta viime aikoina Tansaniassa taikausko on saanut aikaan kauhean käänteen. Noitatohtorit alkoivat väittää, että albiinojen ihosta, hiuksista, luista, sukupuolielimistä, kielestä tai alaraajoista tehty taikajuoma tuo vaurautta asiakkailleen. Siitä lähtien albiinoja on jahdattu. Virallisten raporttien mukaan 19 albiinoa, lapset mukaan lukien, on tapettu ja silvottu ruumiinosien kauppaamiseksi. Jotkut lähteet puhuvat yli 50:stä uhrista. Poliisiviranomaiset uskovat, että albiinojen tappamiset on tehty nigerialaisten noituuselokuvien innoittamina.

Viranomaiset kehittelevät listoja albiinoista ja yrittävät järjestelmällisesti suojella heitä vahtimalla heidän talojaan ja saattamalla albiinolapsia kouluun. Presidentti Jakaya Kikwete ryhtyi ankariin toimenpiteisiin noitatohtorien ja elinten kaupustelijoiden suhteen.. Syrjinnän karsimiseksi hän hiljattain nimitti ensimmäisen albiinon kansanedustuslaitoksen jäseneksi.

Taikausko ei lopu maan rajalle. Toukokuun lopulla Keniassa löydettiin albiinonainen, jonka silmät, kieli ja rinnat oli revitty irti. Albiinoihoa on kuuleman mukaan myyty myös Kongossa.

Käänös: Asta Leppänen


Copyright © 2008 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin #176. Copyright © 2008 Rationalist International