RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste # 177 (13/07/2008)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

Sanal Edamaruku on BBC
Click and hear Sanal Edamaruku on BBC
about the Great Tantra Challenge

 

Australia: Paavin vierailu kiihdyttää seksiteollisuutta

Paavimobiili: Paavi saapui Australiaan
Paavimobiili: Paavi saapui Australiaan

Paavin laskeutuessa Darwiniin Sydneyn seksiteollisuus on valmistautunut kysynnän vilkastumiseen. Brothels on julkistanut erityisiä 'paavillinen vierailu'-paketteja 125 000 ulkomaiselle vierailijalle, jotka tulevat Sydneyhin maailman nuorten päivän (World Youth Day, WYD) juhliin. Bordellit ja erotiikkakaupat ympäri kaupunkia odottavat sensaatiomaista tulosta. Monissa paikoissa on palkattu lisäväkeä odotetun seksuaalisten palvelusten kysynnän ruuhkan purkamiseksi tapahtuman aikana. Jotkut ylpeilevät voivansa vastaanottaa kansainväliset paavilliset vieraansa vastaan useilla eri kielillä seksityöläisten avulla, jotka puhuvat ranskaa, espanjaa, italiaa, kreikkaa, arabiaa, thaita, koreaa, nepalia sekä mandariinikiinaa. 'Xclusive Gentlemen's Club' tarjoaa kymmenen prosentin alennuksen asiakkaille, jotka voivat osoittaa kuuluvansa virallisiin WYD-vieraisiin. Yhtenä suurimmista Randwickin kilpa-ajoradan lähellä olevista taloista, klubi odottaa hyötyvänsä sijainnistaan lähellä Paavin ulkoilmamessun pitopaikkaa. Messun odotetaan houkuttelevan paikalle puoli miljoonaa pyhiinvaeltajaa. 'Kielletyn hedelmän teollisuuden' suuret odotukset perustuvat vankkaan kokemukseen. "Kun maailman kirkkojen neuvostolla oli kongressi Canberrassa 1990-luvulla, me nautimme tuloksellisimmasta liiketoimintajaksostamme ikinä", sanoi Australian aikuisteollisuusryhmän Eros Associationin puhemies.

Uskonnollisten massatapahtumien ollessa parhaassa vaudissaa, seksiä näyttää olevan ilmassa. Roomassa järjestetyn vuoden 2000 WYD:n päättyessä viikon juhlinnan jälkeen paavi Johannes Paavali toisen ulkoilmamessuun Tor Vergata-kentällä, kumin kerääjät löysivät seuraavana päivänä tuhansia käytettyjä kondomeja festivaalivieraiden roskien seasta. Mediareportaasit esittelivät kuvia löydöstä, mutta Vatikaani kiisti ne vihaisesti väärennöksinä. Vatikaanin kielteisen kannan syntyvyydensäännöstelyyn, avioliiton ulkopuoliseen seksiin ja ehkäisyyn kriitikot eivät kuitenkaan lopettaneet löydöstä vinoilua. Heidän mukaansa se paljastaa, että nuoret katoliset ovat hilpeän välinpitämättömiä Vatikaanin opetuksien suhteen – joka todellakin on hyvä uutinen, mikäli se pitää paikkansa.

Käännös: Jani Kotakoski

Protesti Paavin vierailua vastaan

Vasemmalla: pyhiinvaeltaja osoittaa kiinnostuksensa NoToPope (Ei paaville)-t-paidallan
Oikealla: Kardinaali George Pell matkalla lasten hyväksikäyttötapauksia käsittelevään lehdistökonferenssiin

Tällä viikolla Sydneyssä, NoToPope liittouma, johon kuuluu rationalistisia, ateistisia ja sekulaareja ryhmiä, aikoo jakaa ilmaisia kondomeja WYD:n osallistujille kannustaakseen keskustelua Vatikaanin kaksinaamaisesta kannasta seksuaalisuuteen ja henkilönvapauksiin. He aikovat myös osoittaa mieltään vastustaakseen Australian hallituksen avokätistä 160 miljoonan veronmaksajilta kerätyn dollarin lahjoitusta WYD:lle, sekä hallituksen uutta järjestyssääntöä, joka antaa erittäin suuret valtuudet poliisille WYD:n aikana - esimerkiksi antaa 5000 dollarin sakon kenelle tahansa, jonka voidaan potentiaalisesti katsovan 'ärsyttävän' vierailevaa paavia - räikeä hyökkäys sananvapautta kohtaan. www.NoToPope.com

Broken Rites, joka edustaa kirkon hyväksikäytön uhreja, esittää uutta todistusaineistoa siitä miten maan vanhin kirkonmies, kardinaali George Pell, on käsitellyt hyväksikäyttösyytösiä Sydneyläistä pappia kohtaan. www.brokenrites.alphalink.com.au

Käännös: Jani Kotakoski

Romania: Ristiinnaulitunkuvat ovat kouluissa sallittuja, määrää Korkein oikeus

Romania kääntää peukalon alas sekularismille. Maan Korkein oikeus antoi juuri kouluille siunauksensa, jotta ne voivat jättää luokkahuoneita koristavat uskonnolliset symbolit paikoilleen. Päätös pyörsi viime vuoden vetoomusoikeuspäätöksen jonka mukaan uskonnolliset symbolit täytyy poistaa kouluista koska ne syrjivät ateisteja ja toisinuskovia ihmisiä. Ortodoksikirkko juhlii oikeuden tuomiota. Piispat laskevat tänä päivänä 80 prosenttia kansasta laumansa jäseniksi. Entinen kommunistimaa on kokemassa uskonnollisuuden uuden virkistymisen.

Käännös: Joni Pelkonen

Ranska: Oikeus lykkäsi "neitsytjuttua"

Ranskan oikeusministeri Rachida Dati

Onko neitsyys morsiamen "oleellinen ominaisuus"? Pitäisikö aviomiesten voida laillisesti vaatia sitä? Ja jos se osoittautuu puuttuvan hääyönä - pitäisikö heillä olla oikeus saada avioliitto kumotuksi ja hylätä vaimonsa kuin viallinen tavara? Tämä on tällä hetkellä kuuma puheenaihe Ranskassa.

Ranskalainen muslimipariskunta - mies kolmikymppinen insinööri, nainen hoitajaharjoittelija - meni naimisiin 2006. Kun mies aviovuoteella totesi ettei nainen ole neitsyt, hän heti julisti sen yhä juhliville häävieraille ja lähetti naisen takaisin vanhempiensa luokse. Viime kuussa (kesäkuu 2008) avioliitto kumottiin miehen pyynnöstä, kun oikeus hyväksyi hänen syytöksensä että vaimo oli valehdellut olevansa neitsyt. Ranskan lain mukaan suhteen "oleellisesta ominaisuudesta" valehteleminen kelpaa perusteeksi avioliiton kumoamiseen.

Tapaus nostatti vilkkaan julkisen keskustelun ja feministit sanoivat sitä fatwaksi naisten vapautta vastaan. Oikeusministeri Rachida Dati – presidentti Sarkozyn tukemana - määräsi yleisen syyttäjän valittamaan liiton kumoamisesta, jottei siitä tulisi ennakkotapausta neitsyyden vaatimisen laillisuudesta. Juttua on lykätty, liitto on jälleen voimassa - toistaiseksi ja ainakin syyskuuhun asti, jolloin vetoomustuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä.

Tämä käänne on kuitenkin luonut varsin absurdin tilanteen, sillä kumpikaan asianosainen ei ole halukas jatkamaan tätä periaatteen vuoksi palautettua liittoa. Nainen vastusti päätöstä ja ilmoitti asianajansa välityksellä, että hän haluaa avioliiton olevan ohi jotta hän voi jatkaa elämäänsä.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Ranska: 10 tikkiä jotka voivat pelastaa hengen

Ranskalaiset plastiikkakirurgit tarjoavat uutta koskematonta immenkalvoa naisille, joiden täytyy todistaa neitsyytensä avioliiton, sosiaalisten tai uskonnollisten syiden takia. Tämä operaatio, jota tehdään päiväkirurgisesti joillakin yksityisklinikoilla, koostuu viillosta ja kymmenestä tikistä, kestää puoli tuntia ja maksaa tuhannesta eurosta kahteen tuhanteen. Mutta useimmille asiakkaille se avaa uuden elämän.

Ranskan gynekologien kollegio vastustaa hymenoplastiaa - varsin kyynisesti - moraalisista, kulttuurisista ja terveydellisistä syistä". Mutta sen kysyntä kasvaa nopeasti ja sitä harjoitetaan monilla yksityisklinikoilla. Ranskassa on viisimiljoonainen muslimiväestö. Asiakaskuntaan kuuluu ulkomaisia opiskelijoita, jotka eivät akateemisesta todistuksesta huolimatta pysty palaamaan kotimaahansa ilman ehjää immenkalvoa. Se ei ole pelkkä avioliittohyödyke - heidän henkensä riippuu siitä. Kahdessa hiljattain Egyptistä raportoidussa tapauksessa mies on tappanut morsiamensa hääyönä, koska ei ole voinut viedä häneltä neitsyyttä. (Yhdessä tapauksessa ruumiinavaus osoitti murhan olleen "virhe" - uhri oli itse asiassa neitsyt.) Monissa muslimimaissa isät ja veljet tappavat tai rankaisevat julmasti naisia, jotka tahraavat "suvun kunnian" esiaviollisilla seksikokemuksilla. Mutta myös Ranskan ulkomaalaistaustaiset musliminaiset kärsivät painostuksesta ja ahdistelusta perinteellisten sukujensa ja yhteisönsä taholta. Kahden maailman - liberaalin eurooppalaisen yhteiskunnan ja syvästi uskonnollisen ja rajoittavan sukunsa - välissä oleville tämä leikkaus on monille viimeinen pakoreitti.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Lisää uskonnosta ja koskematomuudesta

Lue lisää uskonnosta ja koskemattomuudesta uusimmasta Intian rationalistijärjestön Modern Freethinker –lehdestä. Sitä julkaistaan 12 kertaa vuodessa Jos sinua kiinnostaa saada kopio lehdestä, lähetä täydellinen postiosoitteesi sähköpostitse osoitteeseen mf@indianrationalist.org

Puhutko puolaa?

Tyytyväisinä ilmoitamme, että tästä numerosta lähtien Rationalist Internationalin uutiskoosteet on saatavilla myös puolan kielellä. Kääntäjänä tulee toimimaan Puolan rationalistiliiton aktiivijäsen Malgorzata Koraszewska. Jos haluat saada Rationalist Internationalin puolalaiset tiedotteet, tilaa se lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Polski_Rationalist-subscribe@yahoogroups.com


Copyright © 2008 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin #177. Copyright © 2008 Rationalist International