RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste # 178 (27/09/2008)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

 

Turkissa oikeus esti pääsyn Richard Dawkinsin nettisivulle

Prof. Richard Dawkins
Prof. Richard Dawkins

Jos olet Turkissa ja yrität käydä Richard Dawkinsin internet-sivulla www.richarddawkins.net, et tällä hetkellä löydä muuta kuin viestin "Pääsy tälle sivulle kielletty oikeuden päätöksellä". Istanbulin Toinen Rikosoikeus määräsi Turkish Telecomin estämään pääsyn tälle hyvin suositulle sivulle, kun Adnan Oktar alias Harun Yahya valitti sivun sisältävän islamia loukkaavaa materiaalia.

Harun Yahya on messiaaninen islamilaisen kreationismi-version kampanjoija, joka yrittää "paljastaa" Dawkinsin evoluutioteorian tieteen historian suurimmaksi huijaukseksi. Tällä touhukkaalla tieteenvastaisella fanaatikolla on käytettävissään tuntemattomasta lähteestä peräisin olevat suunnattomat varat. Hän yrittää levittää lukuisia evoluution vastaisia kirjojaan, artikkeleitaan ja elokuviaan monilla kielillä internetin kautta. 2006 hän tuotti 800-sivuisen painavan ja korean opuksen nimeltä Luomisen Atlas ja lähetti 10 000 kappaletta tiedemiehille, lehtimiehille, medialle ja kouluille ympäri Eurooppaa. Yksi vastaanottajista oli professori. Richard Dawkins. Tämä merkittävä evoluution asiantuntija kuvaili kirjaa "mielettömäksi" ja sanoi olevansa "kykenemätön yhteen sovittamaan kirjan kalliita ja koreita tuotantoarvoja sisällön henkeäsalpaavan tyhjyyden kanssa". (Richard Dawkins, Venomous-Snakes-Slippery-Eels-and-Harun-Yahya). Oktar nosti tätä Oxfordin professoria vastaan oikeusjutun, jossa vaati 8000 YTL (n. 800 euroa) henkisistä kärsimyksistä.

Aiemmin Adnan Oktar epäonnistui yrityksessään kieltää Richard Dawkinsin kuuluisan Jumalharha-kirjan turkinkielinen versio.Turkkilainen kustantaja haastettiin oikeuteen ja todettiin syyttömäksi. Oikeus hylkäsi Oktarin väitteen, että kirja olisi jumalanpilkkaa. Kirjasta tuli myyntimenestys Turkissa. Dawkinsin kirja The Ancestor's Tale, joka oli kirjoitettu aikaisemmin, mutta julkaistiin Turkissa Jumalharhan jälkeen, myytiin loppuun päivässä.

Richard Dawkins, The Ancestor's Tale, in Turkish
Richard Dawkins, The Ancestor's Tale, in Turkish

Uuden internet-lain tultua voimaan toukokuussa 2008 internet-sensuuri rehottaa. Yli 850 sivulle on pääsy estetty. Sivuja voidaan kieltää monilla syillä: jos sisällön katsotaan olevan haitallista lapsille, rohkaisevan huumeiden käyttöön, uhkapeliin tai prostituutioon, tukevan kurdiliikettä tai sisältävän loukkauksia Turkin Kamal Atatürkia kohtaan. Esimerkiksi video-sivusto Youtube kiellettiin Turkissa neljä kuukautta sitten, koska siellä oli videoita, joiden väitettiin loukkaavan Atatürkin muistoa. Adnan Oktarille ja hänen liittolaisilleen uusi sensuurilaki on "taivaan lahja". Ennen Richard Dawkinsin sivuja he onnistuivat jo saamaan eston Google Ryhmiin ja WordPress.comiim väittämällä joidenkin ryhmien ja blogien näillä sivulla sisältävän loukkaavaa materiaalia.

Oktar on juuri valittanut kolmen vuoden vankilatuomiosta, jonka sai laittoman järjestön perustamisesta henkilökohtaisen hyödyn saavuttamiseksi.

Käännös: Marko Lakkala

Soraja M:n kivitys

Film director Cyrus Nowrasteh / Stills of the film
Film director Cyrus Nowrasteh / Stills of the film

Tämän syksyn Toronton kansainvälisillä filmijuhlilla nähtiin ensi-illassa Cyrus Nowrastehin ohjaama elokuva Soraja M:n kivitys. Se perustuu tositapahtumiin, ja asetti yleisön vastatusten barbaarisen rituaalin kaikkien julmien ja hirvittävien yksityiskohtien kanssa. Kivityksiä tehdään edelleen tämän päivän Iranissa.

Virallisesti ei kivitystä enää ole Iranissa, sen jälkeen kun tuomarikunnan päämies ajatolla Mahmud Hashemi Shahroudi määräsi moratorion eli keskeytyksen kivityksille vuonna 2002, kansainvälisten vastalauseiden paineen alla. Siitä huolimatta senkin jälkeen useita ihmisiä on kivitetty kuoliaaksi. Heinäkuussa 2007 Jafar Kianin tapaus nostatti kansainvälisen vastalausemyrskyn. Hänet kivitettiin Qazvinissa koillis-Iranissa. Toukokuussa 2006 kivitettiin Abbas H. Ja Mahbubeh A. Mashhadissa, myös koillis-Iranissa. Vuonna 2007 Iranin korkein islamilainen oikeus jätti voimaan useita kivitystuomioita. Tammikuussa 2008 Amnesty International vaati Irania lakkauttamaan teloitukset kivittämällä. Sillä hetkellä ainakin yhdeksän kuolemaantuomittua odotti kivitysteloitustaan. Seuraavien kuukausien aikana voimakkaat protestit Iranista ja ulkomailta saivat aikaan painetta tuomioiden lieventämiseen, mutta ei ole vielä selvää ovatko uhrit todella pelastuneet. Samaan aikaan Iranin kansallinen vastarintaneuvosto ja ihmisoikeusjärjestöt kertovat kahdesta uudesta tapauksesta. Gilan Mohammadi, 30-vuotias nainen, ja Afganistanin kansalainen Gholamali Eskandari odottavat molemmat Isfahanin vankilassa keski-Iranissa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa kivittämällä.

Soraja M:n kivitys tapahtui noin 20 vuotta sitten, ja sen kuvasi 1990 ranskalais-iranilainen journalisti Freidoune Sahejan kirjassaan, jonka nimi on juuri Soraja M:n kivitys, "The Stoning of Soraya M". Se on nuoren naisen tarina, yhdeksän lapsen äidin, jota hänen aviomiehensä Ali perusteetta syyttää aviorikoksesta. Ali haluaa päästä eroon vaimostaan, mennäkseen naimisiin hyvin nuoren tytön kanssa, jota on tarjottu hänelle. Yht'äkkiä viaton ja avuton Soraja onkin muuttunut hylkiöksi. Häneltä viedään perustavat ihmisoikeudet, ja hänestä tulee merkitty kuin uhrieläimestä; verisen ja verenhimoisen rituaalin uhri, rituaalin joka yhdistää juonittelevat kylänmiehet tuhoamaan pahaa, jota hän nyt näyttää edustavan. Elokuva etenee hitaasti yksityiskohdasta yksityiskohtaan. Kiviä kerätään - ei liian suuria, etteivät ne tapa liian nopeasti. Hänet pestään rituaalisesti, kääritään valkoiseen liinaan, ja kannetaan paareilla kivityspaikalle. Hänen kätensä on sidottu selän taakse. Hänet haudataan kainaloita myöten, ja makaaberi rituaali alkaa. Hänen kaksi poikaansa pakotetaan julkisesti kieltämään hänet ja liittymään kivittäjiin.

Tämän elokuvan ovat tehneet ihmiset, joilla on kokemusta vallassa olevan fundamentalismin herättämästä pelosta. Ohjaaja Cyrus Nowrasteh on iranilais-amerikkalainen, jonka perheen täytyi paeta Iranista islamilaisen vallankaappauksen jälkeen. Päänäyttelijä Shohreh Aghdashloo, myös iranilais-amerikkalainen, puhui kerran USA:ssa eräälle lehtimiehelle Iranin kidutusuhreista. Silloin Iranin poliisi pidätti hänen veljensä kotimaassa, ja piti tätä vankilassa vuoden ajan.

Käännös: Erkki Haapaniemi

Intian jumalmiehet valokeilassa: Asaram Bapu

Asaram Bapu
Asaram Bapu

Viisivuotias poika löydettiin kuolleena - pää vesisangossa – vessasta jumalmies Asaram Bapun johtamassa ashram-koulussa Chhindwarassa Madhya Pradeshissa. Vain kolme päivää aiemmin toinen poika oli kuollut samanlaisissa olosuhteissa. Heinäkuun alussa 9- ja 10-vuotiaiden poikien, jotka kävivät jumalmiehen ashram-koulua Ahmedabadissa Gujaratissa, ruumiit löytyivät kuivuneesta joenuomasta. Yhdeltä puuttui maksa ja rintalasta; toisella ei enää ollut korvia – seikka joka viittasi siihen, että he olisivat joutuneet ihmisuhreiksi. Kun poliisi yritti vaientaa tapaukset ja jumalmiehen tukijat aloittivat väkivaltaisen agitaation hänen puolestaan, hyökäten tutkivien journalistien kimppuun, seudun raivostuneet ihmiset riehaantuivat.

Asaram Bapu, 68, entinen polkupyöräkaupan apulainen, on yksi Intian rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista jumalmiehistä. Hänellä on yli 100 ashramia (luostarintapainen hinduyhteisö, suom. huom.) ympäri Intiaa ja 1200 rukouskeskusta kautta maailman, noin 20 miljoonaa seuraajaa ja hänen imperiuminsa arvoksi on arvioitu puoli miljardia rupiaa (130 miljoonaa euroa). Hän hallitsee kauhulla ja väkivallalla. Palvojat ovat peloissaan ja piesty täydelliseen alistumiseen. Rinnastaen itsensä Shivaan, hindujen tuhoojajumalaan, hän uhkaa tuhota kirouksellaan jokaisen joka kyseenalaistaa tai kritisoi häntä. Gurubhakti-kirjassaan hän määrää seuraajansa käyttämään väkivaltaa kriitikkoja kohtaan, jopa leikkaamaan näiltä kielen!

Sillä välin poliisi väittää Chhindwaran ashramin murhaajaksi 14-vuotiasta opiskelijaa, mutta epäilys kytee. Ahmedabadissa Praful Varghese, yhden kuolleen pojan isä, aloitti nälkälakon tehostaakseen vaatimustaan riippumattomasta tutkinnasta. Pääpappi lupasi sellaisen, mutta toistaiseksi tuloksia ei olla saatu.

Mitä ikinä osoittautuukaan olevan Asaram Bapun ashrameissa sattuneiden järkyttävien murhien sarjan taustalla, ne ovat nostattaneet yleisen vihan aallon häntä vastaan. Ihmiset eivät ole enää valmiita sulkemaan silmänsä "pyhien miesten" rikoksilta. "Tässä maassa on kehittymässä uusi tietoisuus ja olen hyvin, hyvin iloinen siitä - se on syy miksi jumalmiehiä paljastetaan enemmän ja enemmän", sanoi Sanal Edamaruku CNN IBN:n haastattelussa.

Kaksi englanninkielistä ohjelmaa CNN IBN:llä:

1. Framed or foul play - Asaram followers left wonderung (Nilanjana Bose, CNN IBN) 2. Godmen under increasing scrutiny (Samkhya Edamaruku, CNN IBN)

Käännös: Timo O. Karjalainen

Muistotilaisuus Joseph Edamarukulle

Joseph Edamaruku (1934 - 2006)
Joseph Edamaruku (1934 - 2006)

New Delhin rationalistikeskus kutsui ystävänsä juhlimaan edesmenneen Joseph Edamarukun syntymän muistopäivää. Hän oli arvostettu rationalisti, tutkija ja kirjailija, Intian rationalistiliiton entinen puheenjohtaja ja Rationalist Internationalin kunniajäsen. Muistoluennon piti Paul Kurtz, Filosofian emeritusprofessori New Yorkin valtionyliopistosta Buffalosta. Hän on myös Rationalist Internationalin monikansallisen tutkimuskeskuksen puheenjohtaja. Professori Kurtz puhui aiheesta Tieteellinen luonteenlaatu ja sekularismi: kohti uutta planetaarista etiikkaa.

New Delhin Rationalistikeskuksessa: Professori Paul Kurtz pitää Joseph Edamarukun muistoluentoa (vas. Innaiah Narisetti, prof. Paul Kurtz, Sanal Edamaruku, V S Kumaran)
kansainvälisen rationalistikonferensin aikana vuonna 2000 Trivandrumissa: Joseph Edamaruku (keskellä) antaa ensimmäisen kansainvälisen rationalistipalkinnon professori Paul Kurtzille. (Sanal Edamaruku vasemmalla).

Professori Paul Kurtz on ollut Intian rationalistijärjestön IRAn ystävä vuosien ajan. Vuonna 2000 hän avasi viidennet vuotuiset IRAn juhlallisuudet kansainvälisen rationalistikonferenssin aikana Trivandrumissa Keralassa. Hän kiitti keskusta sen huomattavasta panoksesta paljastaa paranormaalien voimien väitteitä, ei vain Intiassa vaan myös Amerikassa huomattavien mediareportaasien avulla: ("In Praise of Rationalism"). Paul Kurtz on ensimmäisen rationalistipalkinnon saaja, mikä luovutettiin hänelle Sanal Edamarukun toimesta Trivandrumin konferenssin aikana. Sanal Edamaruku oli tuolloin Intian rationalistijärjestön puheenjohtaja.

Käännös: Asta Leppänen

Henry Morgentalerille myönnettiin Kanadan korkein kunniamerkki

Dr. Henry Morgentaler
Dr. Henry Morgentaler

Tohtori Henry Morgentalerille on myönnetty Order of Canada, joka on maan korkein siviilikunniamerkki. Selviydyttyään Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireiltä Morgentaler omisti elämänsä pitkälle ja kovalle taistelulle abortin laillistamiseksi Kanadassa. Tavoite saavutettiin vuonna 1998, kun Kanadan korkein oikeus mitätöi aborttilain ihmisoikeusperustein.

Morgentaler haastoi aborttilain rohkeasti. Hän teki abortteja yli 35 vuotta, tarjoten Kanadan naisille arvokkaan, turvallisen ja kivuttoman tavan lopettaa ei-toivottu raskaus. Hän joutui kärsimään henkilökohtaisesti vakaumuksensa tähden, mm. häirintää uskonnollisten fanaatikkojen taholta. Hän sai myös kymmenen kuukauden vankeusrangaistuksen, mutta lopulta kaikista syytteistä häntä vastaan luovuttiin. Kunniamerkin myöntäminen hänelle on aiheuttanut vihaisia reaktioita "pro-life" -leirissä.

Tri. Morgentalerin kunniamerkki on tunnustus hänen määrätietoiselle työlleen Kanadan oikeusjärjestelmän muuttamiseksi aborttien osalta sekä hänen panokselleen humanisti- ja kansalaisoikeusjärjestöjen johdossa. Morgentaler oli Kanadan humanistijärjestön perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän on Rationalist Internationalin kunniajäsen.

Käännös: Ronja Addams-Moring


Copyright © 2008 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin #178. Copyright © 2008 Rationalist International