RATIONALIST INTERNATIONAL

12/11/2009

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

 

Tänään on Charles Darwinin 200-vuotissyntymäpäivä Charles Darwin

Charles Darwin
Charles Robert Darwin (12.2.1809 -- 19.4.1882)

12.2.2009 -- Tänään on Charles Darwinin 200. syntymäpäivä. Teoriallaan evoluutiosta luonnonvalinnan kautta, joka esiteltiin 150 vuotta sitten hänen mullistavassa teoksessaan Lajien synty, hän puhkaisi vakiintuneet uskonnolliset maailmankäsitykset ja avasi silmämme todellisuuteen. Hän vapautti mielemme ja muutti ikiajoiksi tapamme katsoa maailmaa ja itseämme. Hänen nerokas ideansa, musertavan moninaisten todisteiden kovettama, antoi meille avaimen ymmärtää kaikkea elämää maapallolla monimutkaisuudessaan ja monipuolisuudessaan -- mitä tahansa elämää millä tahansa planeetalla.

Darwinin havainnot torjuivat voimakkaimman syyn uskoa jumalaan. "En saata kuvitella ateistina olemista ennen vuotta 1859, jolloin Darwinin Lajien synty julkaistiin. Darwin teki mahdolliseksi olla älyllisesti täyttynyt ateisti", sanoo kuuluisa brittiläinen ateisti ja biologi professori Richard Dawkins, Darwinin kaunopuheisin tieteellinen seuraaja ja vahva suojelija vanhan uskonnollisen järjestyksen palauttamista yrittävää fanaattista uskonnollista kreationismia vastaan -- niin kristillistä kuin islamilaista.

Richard Dawkins The Genius of Charles Darwin
Professori Richard Dawkins, "Darwinin buldogi",
ja hänen dokumenttinsa "The Genius of Charles Darwin"

Dawkinsin uusin tv-sarja "The Genius of Charles Darwin", joka esitettiin kolmiosaisena Britannian tv:ssä, sai vuoden 2009 British Broadcast Award -palkinnon parhaana dokumenttisarjana. Se on saatavilla DVD:llä osoitteessa www.richarddawkins.net. Osia on nähtävissä Internetissä.

Kuvia klikkaamalla pääset näkemään osia dokumentista Google
TV:ssä ja YouTubessa.

Jolla ei ole Lajien syntyä kirjahyllyssään, voi lukea englanninkielisen alkuteoksen -- ja lisäksi kaikki Darwinin julkaisut ja tuhansia sivuja yksityispapereita -- osoitteessa www.darwin-online.org.uk. Vieläkin vaikuttavampi saattaa olla kuusituntinen lyhennetty ääniversio, Richard Dawkinsin toimittama ja eloisasti ääneen lukema. "Kuuntele Lajien synty, ja välittömästi huomaat olevasi erään hienoimman tätä planeettaa koskaan koristaneen mielen seurassa. Tässä rakkaudella tehdyssä nauhoituksessa en yrittänyt lainkaan näytellä Darwinia, vaan ponnistelin kovasti hänen nykyaikaisena seuraajanaan välittääkseni jokaisen lauseen todellisen merkityksen. Yllätin jopa itseni: Darwinin sanojen ääneen lukeminen ja painotettavan kohdan tunnistaminen kaikista lauseista paljasti hienouksia ja merkityksen syvyyksiä, joita en ollut huomannut lukiessani hiljaa itsekseni. Toivon kuuntelijoiden valaistuvan samalla tavalla."

The origin of species by Charles Darwin
Kuvaa klikkaamalla pääset lataamaan otteen äänikirjasta.

Charles Darwinin kunniaksi Down Housesta Kentissä tulee maailmanperintökohde tänä vuonna ja HMS Beagle rakennetaan uudestaan. Uutisia ja tietoa Charles Darwinin elämästä ja aikakaudesta löytyy osoitteesta www.aboutdarwin.com.

Lopuksi on vielä Darwinin päivän juhlasivusto, jolla tiedotetaan ja raportoidaan yli 600 tapahtumasta tieteen ja järjen juhlistamiseksi, joita järjestetään 42 maassa tänä "Darwinin päivänä": www.darwinday.org. (Suomalaisia tapahtumia löytyy Darwin-seuran sivulta www.darwin-seura.fi/seminaarit.html.)

Käännös: Timo O. Karjalainen


Copyright © 2009 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin. Copyright © 2009 Rationalist International