RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste (22/02/2010)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

 

INTIA: Tappavia siunauksia

Sanal Edamarukun tv-esiintyminen lopettaa hullun "jumalmiehen" kauhistuttavan toiminnan

Vaikka Katihat itäisessä Biharissa on ylpeä lääketieteen opistostaan, lähiseudun kylissä asuu satoja ihmisiä jotka eivät hakisi nykyaikaista lääketieteellistä hoitoa lapsilleen näiden sairastuessa. Sen sijaan he lähettävät lapsensa paikalliselle "jumalmiehelle", joka väittää pystyvänsä maagisilla kyvyillään parantamaan mitä tahansa malariasta aliravitsemukseen. Baba Jamun Yadav sai köyhät ja lukutaidottomat kyläläiset uskomaan, että hän pystyi siirtämään jumalallista energiaa jalkapohjistaan heidän pieniin sairaisiin lapsiinsa. Ja he antoivat hänen suorittaa barbaarisen rituaalin.

Intialaisen tv-kanavan Headlines Todayn kuvausryhmä tallensi kauhistuttavia hetkiä, kun hullu baba polki brutaalisti avuttomien pikkulasten päällä. Hän laittoi yhden jalan koko painollaan lasten reisien ja sukuelinten päälle, toisen heidän kurkulleen, vaimentaen lasten kauhunhuudot niin että he miltei tukehtuivat.

Tämä ei ole mitään muuta kuin lasten kidutusta uskonnon kaavussa. Mutta kukaan ei pysäyttänyt hullua "pyhää miestä" -- eivät hyväuskoiset kyläläiset, ei poliisi eikä viranomaiset. Näiden julmuuksien väitetään jatkuneen jo parikymmentä vuotta. Tekijä jopa ansaitsee niillä elantonsa, sillä kyläläiset antavat lahjoja ja rahaa hänen "siunauksistaan". Kukaan ei tiedä kuinka moni vauva on saanut vaarallisia vammoja ja ennemmin tai myöhemmin kuollut "hoidon" tuloksena. Eikä kukaan tiedä millaisia syviä psykologisia vammoja ja arpia tämä piinaava kokemus on jättänyt henkiinjääneisiin.

Sanal Edamaruku on Headlines Today
Sanal Edamaruku Headlines Todayssä Katso lyhennetty versio ohjelmasta YouTube-kanavaltamme:
www.youtube.com/rationalists

Suorassa lähetyksessä Headlines Todayllä Sanal Edamaruku vaati välittömästi pysäyttämään tämän mielipuolisuuden ja toimia "jumalmiestä" vastaan. Hän syytti viranomaisia näiden rikosten sietämisestä uskonnon nimissä poliittisen hyödyn takia. Ohjelman aikana, kun häneltä vaadittiin kannanottoa, Biharin terveysministeri kieltäytyi ryhtymästä mihinkään toimiin koska kyseessä oli perinne ja uskonto. Nikhil Chaudhary, Intian parlamentin jäsen (hindunationalistisen BJP:n edustaja) joka valittiin parlamenttiin juuri Katiharista, sanoi että jos ihmiset hyötyvät tästä rituaalista, heillä on oikeus sen suorittamiseen. Hän ei epäröinyt puolustaa tätä barbarismia paikallisen perinteen kunnioitettavana osana. Niin teki myös swami Shankaracharya, Kashi Sumerun hengellinen johtaja ja ylipappi. Sanal Edamaruku kehotti häntä ohjelmassa puhelimen välityksellä käyttämään suurta vaikutusvaltaansa uskovien keskuudessa ja lopettamaan tällaiset vaaralliset taikauskot.

Ohjelmalla oli suunnaton vaikutus. Alle vuorokauden kuluessa jumalmies oli pidätetty lasten kiduttamisesta.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Tekaistuja muistoja ja identiteettejä

"Edellisten elämien regressioterapia" tulee Intian televisioon

Suurempien katsojalukujen perässä intialainen hindinkielinen viihdekanava NDTV Imagine on kehittänyt sensaatiomaisen ja omituisen tositv-ohjelman. Raach Pichhle Janam Ka (Aiemman elämän salaisuudet) kutsuu joka ilta katsojat seuraamaan uutta pintakiiltoista ja hyvin dramaattista sessiota niinsanottua edellisten elämien regressioterapiaa muuan tohtori Tripty Janin kanssa. Terapeutti laittaa tv-potilaansa -- monet julkisuudenkipeitä tähtiä tai tähtösiä -- hypnoottiseen transsiin ja saa heidät muka "muistamaan" edellisten elämiensä salaisuuksia. Ne olivat tohtorin mukaan avain kaikkiin heidän nykyisiin ongelmiinsa kuten lentämisen, veden, väenpaljouksien tai käärmeiden pelkoon. Esiin tuli sydäntäraastavia tarinoita rakkaudesta, kostosta, pettämisestä, raiskaamisesta ja murhaamisesta yli vuosisatojen ja mannerten -- kaikki mukavasti ennalta nauhoitettu antamaan värikästä taustaa kyyneleisille toimenpiteille sohvalla. Lopuksi, ei lainkaan yllättävästi, käy ilmi että lentopelkoiset ovat aiemmin kuolleet lentoturmassa ja väkijoukkoja pelkäävät on kerran (tai jopa kahdesti!) lynkattu.

"Pääongelma edellisten elämien regressioterapiassa on ettei aiempia elämiä ole", sanoi Sanal Edamaruku toisen tv-kanavan keskusteluohjelmassa, viitaten epämääräiseen ohjelmaan. "Kaikki nuo 'muistot', vaikka kuinka eläviä, ovat harhaa ja itsepetosta. 'Terapeutti' onkii ne kysymyksillä ja suggestioilla, ja niitä muovaavat potilaan omat kokemukset, tiedot, mielikuvitus ja toiveet. Tällaiset valemuistot ja tekaistut aiemmat identiteetit voivat joskus tuntua potilaasta hyvin todellisilta. Se tekee tästä 'terapiasta' niin vaarallisen, koska vainoavien valemuistojen mahdollisia negatiivisia vaikutuksia ei voi helposti korjata. Edellisten elämien regressioterapialla ei ole tieteellistä pohjaa. Miten muistot -- neuroneihin tallentuneet -- mitenkään voisivat siirtyä kuoleman jälkeen hajonneista aivosoluista toisiin aivoihin?"

Useilla tv-kanavilla Aiemmat elämät -ohjelmaa kommentoiden Sanal Edamaruku mobilisoi Intian yleisen mielipiteen ja avasi laajan opetussuunnitelman median kautta. Hän selitti ohjelman häikäilemättä hyödyntävän taikauskoa ja vanhaa uskoa karmaan ja muuttumattomaan kohtaloon joka vahingoittaa ihmisten elämänasennetta ja halvaannuttaa kaiken henkilökohtaisen ja sosiaalisen kehityksen. "Se on myös epäinhimillinen ja epäeettinen. Otetaan esimerkiksi tapaus miehestä, joka kärsi kasvuhäiriöstä ja jolla oli lyhyet jalat. Ohjelmassa hänet laitettiin 'muistamaan' katkaisseen jalkansa aiemmassa elämässä paetessaan raivostunutta väkijoukkoa naisen raiskattuaan! Tämänkaltaiset ohjelmat pitää lopettaa koska ne rikkovat yleistä etiikkaa", Sanal vaati.

Vaikka Aiemmat elämät -ohjelma lopetettiin NDTV Imaginella muutamien jaksojen jälkeen, tuottajat suunnittelevat uutta englanninkielistä versiota brittiläisille katsojille.

Headlines Today kutsui Sanal Edamarukun ja tohtori Hans Tendamin, "regressioterapian" hollantilaisen pioneerin, tv-keskusteluun tästä epämääräisestä terapiasta. Tohtori Tendam on opettanut monet intialaiset edellisten elämien terapian harjoittajat. Katkelmia tästä mielenkiintoisesta kohtaamisesta on nähtävillä YouTubessa.

Sanal Edamaruku vastaan edelliselämäterapeutti tohtori Hans Tendam -
katso lyhennetty versio väittelystä (englanniksi, kaksiosainen) YouTube-kanavaltamme:
www.youtube.com/rationalists

Käännös: Timo O. Karjalainen

Uutta: Rationalistien YouTube-kanava

www.youtube.com/rationalists

Käy uudella YouTube-kanavallamme, jossa on tv-ohjelmia Sanal Edamarukun kanssa. Uusia ohjelmia joka viikko. Voit pysyä ajantasalla rekisteröitymällä ilmaiseen YouTube-palveluun. Voit myös ryhtyä kanavan ystäväksi.

Tätä kirjoitettaessa kanavalla on jo 10 videota. Niiden joukossa on tv-historiaa tehneen Suuren Tantra-haasteen kolme osaa. Niissä tantrikki Pandit Surendra yrittää useita tunteja suorassa tv-lähetyksessä tappaa Sanal Edamarukun mantroin ja tantroin, lopulta suorittaen "äärimmäisen tuhoamisrituaalin" häntä vastaan -- yöaikaan ja käyttäen palavaa puuta krematoriosta. Tietysti Sanal ja rationalismi "voittivat", kuten James Randi ihaillen kommentoi. Miljoonat ovat nähneet nämä videot TV:ssä toukokuussa 2008 ja siitä lähtien ne ovat olleet YouTube-hitti. Äskettäin latasimme ne takaisin YouTubeen ja saimme uuden osoitteen rationalistien YouTube-kanavalle. Jos olet aiemmin linkannut videoihin omilta sivuiltasi, päivitä linkit vastaavasti.

Suuri Tantra-haaste - Osa 1 Suuri Tantra-haaste - Osa 2 Suuri Tantra-haaste - Osa 3
Suuri Tantra-haaste
Osa 1: http://www.youtube.com/watch?v=Bmo1a-bimAM
Osa 2: http://www.youtube.com/watch?v=NpwCuv_izn4
Osa 3: http://www.youtube.com/watch?v=t9taL2vcOJ0

Käännös: Timo O. Karjalainen


Copyright © 2010 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin. Copyright © 2010 Rationalist International