RATIONALIST INTERNATIONAL

Uutiskooste (10/03/2010)

http://www.rationalistinternational.net

Tässä numerossa

 

Intia: Puolikuu Hyderabadin yllä

Väkivaltaiset protestit johtivat kolmen rationalistin pidätykseen kiistassa Rushdien ja Tasliman kirjoituksia sisältävästä kirjasta

Kirjailijanimellä Kratikar tunnettu runoilija, rationalisti ja kansalaisoikeusaktivisti Matcha Laxmaiah Andra Pradeshista pidätettiin helmikuun viimeisellä viikolla kirjan Puolikuu maailman yllä - siunaus vai hiljainen holokausti (Crescent over the World - Boon or Silent Holocaust) toimittamisen ja julkaisemisen takia. Kirja, jonka väitetään loukkaavan muslimien uskonnollisia tunteita, sisältää Salman Rushdien, Taslima Nasrinin, Ayaan Hirsi Alin, Ibn Warrackin ja muiden islamia kritisoivien tutkijoiden artikkeleita. Kun Krantikar oli pidätetty Khammamissa, poliisit pidättivät myös CFI Indian puheenjohtajan tri N. Innaiahin Hyderabadissa ja Andra Pradeshin rationalistijohtajan Subba Raon, joiden nimet oli painettu kirjaan jakelijoina. Tri Innaiah, joka on itsekin kääntänyt ja julkaissut muutamien kyseessä olevien kirjailijoiden teoksia teluguksi, kiisti minkäänlaiset yhteydet Krantikarin julkaisuun lehdistötilaisuudessa päästyään takuita vastaan vapaaksi 4. maaliskuuta.

Krantikarille ei myönnetty takuita ja hän on edelleen vankilassa. Syytteitä häntä ja kahta väitettyä jakelijaa vastaan odotetaan nostettavaksi 11. maaliskuuta Khammamissa.

Tällä välin Khammamissa poliisi takavarikoi tuhatkunta kappaletta kaksiosaista kirjaa eri paikoista. Poliisikomisarion ukaan he yrittäisivät saada käsiinsä myös jo jakeluun lähetetyt kappaleet.

Pidätykset seurasivat fundamentalistien massiivisia ja väkivaltaisia protesteja Khammamissa ja Hyderabadissa. Kirjan väitetään sisältävän katkelmia Rushdien Saatanallisista säkeistä ja Taslima Nasreenin Lajjasta sekä joitakin kiistanalaisista Muhammed-pilapiirroksista. Saatanalliset säkeet on kielletty Intiassa, Lajja ei ole (vaikka sitä väitetään kielletyksi). Asian nosti osavaltion parlamentissa esille fundamentalistinen Yhtyneiden muslimien neuvosto (AIMIM, All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen). Kongressin pääministeri K. Rosaiah - ajatellen muslimiäänestäjiä - suostui heidän vaatimuksiinsa ja näytti vihreää valoa "ankarille toimenpiteille". Vaikka radikaali AIMIM on kansallisessa mittakaavassa pieni, sillä on merkittävä valta Hyderabadissa. Intian parlamentissa jo 25 vuotta pitämänsä yksi paikka perustuu vahvaan asemaan Charminarin alueella muslimien vanhassa kaupungissa Hyderabadissa. Siellä heillä on ehdoton enemmistö, noin 75 prosenttia äänistä.

AIMIM on viime aikoina tehnyt Hyderabadista vaarallisen paikan. Elokuussa 2007 kolme paikallisparlamentin jäsentä johtivat Taslima Nasriniin kohdistunutta hyökkäystä kukkakimpuin, kukkaruukuin ja tuolein Hyderabad Press Clubilla kirjanjulkaisutilaisuudessa, jonka oli organisoinut tri Innaiah.

Uusien väkivallanpurkausten estämiseksi poliisit julistivat Hyderabadiin ja Khammamiin hälytystilan ja sijoittivat lisäjoukkoja Hyderabadin vanhaan kaupunkiin, missä imaamit perjantaisaarnoissaan tuomitsivat kirjan tekijän ja hänen tukijansa.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Turkki: Elävältä haudattu perheen kunnian takia

Medine Memi oli 16-vuotias kun sukuneuvosto tuomitsi hänet kuolemaan marraskuussa 2009. Perheen talon kanahäkin alle kaivettiin kaksi metriä syvä kuoppa ja Medine pakotettiin siihen istumaan kädet selän taakse sidottuna. Sitten hänet haudattiin elävältä, lapiollinen maata toisensa jälkeen heitettiin hänen päälleen, kunnes hänet oli kokonaan peitetty ja kuoppa täytetty. Medineä ei oltu huumattu, hän kuoli täysin tajuissaan. Hän yritti huutaa ja kamppaili saadakseen ilmaa. Maa täytti hänen suunsa ja tunkeutui hänen henkitorveensa, ruokatorveensa, keuhkoihinsa ja mahaansa. Hän koki hitaan ja hirvittävän kuoleman.

Medinen lyhyestä elämästä ei ole mitään muistoja, ei edes valokuvaa hänen olemassaolostaan. On kuin hän ei olisi koskaan elänyt. Hän syntyi 10-lapsiseen perheeseen Kahatassa kaakkois-Turkin Adiyamanin provinssissa eikä koskaan matkustanut muualle. Hänen ei sallittu käydä koulua. Hänen isänsä ja isoisänsä hakkasivat häntä raa'asti kun hänen epäiltiin puhuneen ikäisilleen kylän pojille. Viimeisinä viikkoinaan Medine pelkäsi henkensä edestä. Hän haki apua poliisiasemalta. Hän yritti tehdä ilmoituksen isästään ja isoisästään. Hän aneli suojelua ja turvapaikkaa. Mutta hänet pakotettiin takaisin kiusaajiensa luokse. Tämä toistui kolme kertaa; sitten häntä ei enää nähty. Joulukuussa naapuri alkoi epäillä. Viranomaiset avasivat kanahäkin alta vastikään sementoidun kohdan ja löysivät Medinen ruumiin. Hänen isänsä ja isoisänsä pidätettiin, mutta syytteitä ei ole vielä nostettu.

Medinen kaamea murha ei ole yksittäistapaus. "Kunniamurhat" ovat ennätystasolla Turkissa. Viralliset hallituksen luvut vahvistavat yli 200 tapausta joka vuosi, puolet kaikista maan murhista. Ihmisoikeusjärjestöjen luvut ovat paljon korkeampia. Tapausten tutkiminen on yleensä vaikeaa; monet näistä murhista pysyvät perhesalaisuuksina. Kurdien hallitsemassa kaakkoisessa Turkissa, Medinen kotiprovinssinssa Adiyamanissa, kunniamurhien tiheys on suurin. Vuosikymmenien ajan Adiyaman on ollut islamilaisen fundamentalistisen Naksibendi-lahkon vahvaa aluetta. Modernin Turkin perustaja Ataturk kielsi lahkon vuonna 1925, mutta se näyttää saaneen uutta jalansijaa viime aikoina.

Vuonna 2005, Turkin rikoslainsäädännön uudistuksen yhteydessä, "kunniatappajien" pakolliseksi tuomioksi tuli elinkautinen. Aiemmin he yleensä selvisivät lievillä tuomioilla, jos saivat mitään, vedoten tulleensa "provosoiduiksi". Nykyäänkin monet "kunniatappajat" hyötyvät näennäistutkimuksista ja viranomaisten lempeydestä, koska monet poliisit, syyttäjät ja jopa tuomarit jakavat heidän näkemyksensä. Vankilassakin he yleisesti nauttivat arvostusta ja etuoikeuksia. Monilla sukuneuvostoilla on strategiana määrätä suvun nuorin miespuolinen suorittamaan murha, hyödyntäen nuorisolakia. Hallituksen viimeaikaiset pyrkimykset kovempiin tuomioihin ovat aikaansaaneet uuden käänteen: "kunniamurhien" määrä näyttää olevan laskussa, mutta havaitaan "kunniaitsemurhien" aalto. Välttääkseen syytteet, perheet pakottavat uhrit tappamaan itsensä.

"Kunniamurhia" tehdään monissa maissa ympäri maailman. YK:n arvioiden mukaan tapauksia on yli 5000 vuosittain. Mutta se voi olla vasta jäävuoren huippu. Vaikka pääosalla näyttää olevan fundamentalistinen islamilainen tausta, vastaavanlaisia barbaarisia perinteitä on voimissaan hindujen, sikhien ja kristittyjen (esimerkiksi Sisiliassa) joukossa.

Käännös: Timo O. Karjalainen

Italia: Laman synkkyys kirkastaa astrologian loistetta

Italian kamppaillessa pahimman lamansa kourissa sitten toisen maailmansodan, Euroopan kuluttajajärjestön (European Consumers Association) uusi tutkimus paljastaa, että italialaiset luottavat sijoitusneuvoja hakiessaan enenevässä määrin astrologeihin ja ennustajiin pankkiirien sijaan. Samalla kun työttömyys ja huoli taloudellisesta tilanteesta kasvavat, on uskomushoitojen vuosittainen liikevaihto liki kuusi miljardia euroa, kertoo tutkimus, joka on tehty yhteistyössä vapaaehtoisvoimin toimivan huijareiden uhrien kertomuksia keräävän Telefone Antiplagio -palvelun kanssa.

Uskomuslääkintä on loistava liiketoimi maan arviolta lähes 20 000:lle velholle, jotka tienaavat elantonsa muiden kansalaisten laajasta taikauskosta ja herkkäuskoisuudesta. Tutkimuksen mukaan joka päivä yli 30 tuhatta italialaista - joista 53 prosenttia on naisia - tuhlaavat rahojaan yliluonnollisiin palveluihin. Tavallinen maksu on 50 euron luokkaa, mutta hinnat nousevat noin 600 euroon asti. Köyhä ja alikehittynyt Etelä-Italia on kaikkein taikauskoisin osa maata, mutta pohjoiset ja keskiset osat käyttävät runsaskätisimmin rahaa yliluonnollisiin taloudellisiin neuvoihin. Lombardian alue, johon kuuluu myös Italian taloudellinen keskus Milano, on kärjessä 90 miljoonalla eurolla vuotta kohden, Roomaa ympäröivän Lazion alueen tullessa lähellä toisena.

Käännös: Jani Kotakoski


Copyright © 2010 Rationalist International. Tämän uutistiedotteen artikkeleita voi julkaista, kopioida, lähettää edelleen ja lainata niitä artikkeleihin, jos lähteenä ilmoitetaan seuraava: Rationalist International Bulletin. Copyright © 2010 Rationalist International