Jättiluurangon mysteeriä ratkomassa

Sanal Edamaruku

The Giant Skeleton

Intiassa, Bangladeshissa ja monissa muissa maissa uutisoitiin jokin aika sitten hyvin moniulotteisesti jättimäisestä luurangosta, joka kaivettiin esiin joltain tuntemattomalta autiomaalta. Siitä oli myös valokuva, jossa kaksi tutkijaa seisoivat sen lähellä. Luurangon koko voidaan arvioida sen pääkallon lähellä seisovan ihmisen perusteella. Suhteellisesti laskettuna se on 6-7 metriä ihmistä pidempi.

Ensimmäisessä Internetiin ilmestyneessä raportissa kerrottiin, että luuranko olisi löytynyt jostakin Länsi-Intian autiomaalta. Intian hallitus eristi alueen armeijan avulla, eikä sinne päästetty ketään muita kuin kansallinen maantieteentutkijoiden kaivaustiimi. Jostain tuntemattomasta syystä kaikki tiedot löydöstä salattiin. Raportissa mainittiin myös, että luurangon mukana oli löydetty kivilaatta, jossa oli muinaisia kaiverruksia Sanskritin kielellä. Kaiverrus tulkittiin ja se paljasti luurangon salaisuuden: ”Muinoin täällä asui jättiläisiä, joita kutsuttiin Rakshasaseiksi. Ne vastustivat jumalallisia määräyksiä, ja siitä syystä ne eliminoitiin.”

Intialainen mytologia kertoo Rakshasas –nimisistä jäteistä, jotka hallitsivat metsiä. Ne hallitsivat maata nimeltä Lanka ja vastustivat jumalten auktoriteettia. Hindujen eepoksessa Ramayanassa, Vishnu, korkeimman jumalkolmikon johtaja ruumiillistui kuningasperheeseen ja tappoi Rakshasasien kuninkaan.

Jotkut ihmiset pitivät raporttia Rakshasasin luurangon löytymistä todisteena hindujen mytologisen tarinan todenperäisyydestä. Faktoja vahvistamatta juttua lähetettiin edelleen ja se levisi laajalle Internetissä. Hyvin suuri joukko ihmisiä otti sen todella vakavasti.

Uusi versio tarinasta ilmestyi 22.4.2004 Bangladeshilaisessa sanomalehdessä, The Nationissa. Saalim Alvin nimisen, Riyadhista kotoisin olevan miehen raportti kertoo löydöstä Saudi Arabiassa. Maakaasua etsiessään Saudi Aramcon tutkimustiimi löysi jättimäisen ihmisen luurangon autiomaasta.. Tarinan uudessa versiossa on myös kivilaatta, mutta kaiverrukset ovat arabiaksi. Ne paljastavat luurangon muinaisen Aad –heimon jäseneksi. Aadit olivat Quranilaisen profeetan Noon (raamatullisessa mytologiassa Nooan) jälkeläisiä. He olivat mahtavia jättiläisiä ja pystyivät vetämään irti suuria puita maasta yhdellä kädellä. Aadit olivat vastuussa muinaisten aikojen ihmisistä. Ne kuitenkin vastustivat Allahin käskyjä ja niinpä Allah pyyhkäisi heidät pois.. Paikka, jossa he asuivat, tunnetaan Rab-Ul-Khaalena, tyhjänä paikkana. Saudi Arabian armeija valtasi paikan, jolta luuranko oli löydetty. Se myös vaati saada raportin The Nationiin. Kuva oli otettu sotilashelikopterista.

Ilman minkäänlaista vahvistusta, tarina luurangon löytymisestä kiersi aikakausi- ja sanomalehdissä ympäri maailmaa.

Kuvan synty

Paranormaaleja ilmiöitä tutkiva keskus Rationalist International -järjestön päämajassa teki pohjustavaa tutkimustyötä ja sai selville, ettei yksikään riippumaton lähde ollut antanut tai vahvistanut raporttia tällaisesta löydöstä. Ammattilaiset arvioivat, että valokuva on voitu manipuloida kuvankäsittelyohjelmalla. Itse asiassa, kuvan lähempi tarkastelu paljastikin, että valkopaitaisiin miehiin kohdistuu valo eri kulmasta ja eri voimakkuudella kuin luurankoon. Pitkä varjo pääkallon edessä taas ei käy yksiin kuvan muiden varjojen kanssa. Äärimmäisen suurennettu versio antoi yhä enemmän todisteita siitä, että kuva on kasattu kokoon eri elementeistä. Se näytti olevan autenttinen kuva kaivaukselta päälle asetetusta ihmisen luurangosta. Tutkimus olisi voitu lopettaa tähän. Mutta löytyi lisää. Kärsivällisyydellä ja laajojen mahdollisuuksien tarkistamisella alkuperäinen kauvauskuva jäljitettiin Internetistä:

The Giant Skeleton

Tämä kuva otettiin 16.9.2000 kaivauspaikalla Hyde Parkin lähellä New Yorkissa. Se on osa paleontologisen tutkimusinstituution ja Cornellin yliopiston geologisten tieteiden osaston dokumentaatiota kohua herättäneiltä kaivauksilta. Se, mitä yli 60 tiedemiehen, opiskelijan ja vapaaehtoisen, professori John Chimentin johtama tiimi löysi, ei ollut mikään jättiläismäisen ihmisen luuranko vaan mastodontin, sukupuuttoon kuolleen elefantin edeltäjän luuranko. Itse asiassa, löytö sisälsi yhden kokonaisimmista löydetyistä mastodontin fossiileista ja mahdollisesti vähemmän kokonaisen mammutista. Eläimet elivät 10 000 – 14.000 vuotta sitten. Lisätietoa: http://www.graphics.cornell.edu/outreach/mastodon/aerial-views.html

Mielenkiintoinen yksityiskohta: Kuvan oikeassa alareunassa vanerisen padon takana ja suojaavan mutakerroksen peitossa, on vahingoittumaton syöksyhammas. Kaivausraportissa selitetään, että on suuri haaste kuivata syöksyhammas ilman, että se hajoaa. Tämä mastodontin syöksyhammas on yhä näkyvillä manipuloidussa kuvassa jätti-ihmisen kaivauksilta!

Kuvan matkan viimeinen pysäkki on internetsivu ”Worth1000”. Siellä on esillä suuri valikoima muokattuja kuvia – jotkut taiteellisia, jotkut humoristisia. Kuva, jota levitettiin ympäri maailmaa jättiluuranko Rakshasana (Intian mytologian mukaan) tai Aadina (islamilaisen mytologian mukaan) oli yksinkertaisesti vain ”IronKiten” taiteellinen luomus, jolla hän osallistui kilpailuun internetsivulla Worth1000.com. Alkuperäinen ”IronKiten” muokkaama kuva löytyy osoitteesta: http://www.worth1000.com/view.asp?image=18978

Käännös: Heidi Friman