RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Tansania: Albiinoja jahdataan ja silvotaan heidän ‘maagisten’ elintensä kauppaamiseksi

17-vuotias Vumilia Makoye söi illallista perheensä kanssa kun kaksi miestä pitkien veitsien kanssa tunkeutui hänen taloonsa nujertaen hänen äitinsä Jemen, joka yritti pysähdyttää tunkeutujat. Sen jälkeen kaikki tapahtui todella nopeasti. Jeme ja muu perhe katsoi avuttomina kuinka tunkeutujat kävivät kiinni Vumiliaan, sahasivat hänen jalkansa poikki polven yläpuolelta ja hävisivät jalkojen kanssa. Verilammikossa makaava raajaton tyttö kuoli pian sen jälkeen.

Vumilia oli albiino. Albinismi on peritty silmien, ihon ja hiusten pigmentin puutoshäiriö. Sen seurauksena silmät ovat punaiset ja iho on punertavan valkoinen ja erittäin herkkä auringonvalolle. Afrikassa vain joka kolmastuhannes vastasyntynyt on albiino. He kärsivät monista lääketieteellisistä ongelmista ja useimmat heistä kuolevat ihosyöpään ennen 30-vuotispäiviään.

Saharan alueella Afrikassa on hyvin yleinen käsitys, että albiinoilla on maagisia voimia. Heitä kartellaan ja he ovat sosiaalisesti leimattuja. Mutta viime aikoina Tansaniassa taikausko on saanut aikaan kauhean käänteen. Noitatohtorit alkoivat väittää, että albiinojen ihosta, hiuksista, luista, sukupuolielimistä, kielestä tai alaraajoista tehty taikajuoma tuo vaurautta asiakkailleen. Siitä lähtien albiinoja on jahdattu. Virallisten raporttien mukaan 19 albiinoa, lapset mukaan lukien, on tapettu ja silvottu ruumiinosien kauppaamiseksi. Jotkut lähteet puhuvat yli 50:stä uhrista. Poliisiviranomaiset uskovat, että albiinojen tappamiset on tehty nigerialaisten noituuselokuvien innoittamina.

Viranomaiset kehittelevät listoja albiinoista ja yrittävät järjestelmällisesti suojella heitä vahtimalla heidän talojaan ja saattamalla albiinolapsia kouluun. Presidentti Jakaya Kikwete ryhtyi ankariin toimenpiteisiin noitatohtorien ja elinten kaupustelijoiden suhteen.. Syrjinnän karsimiseksi hän hiljattain nimitti ensimmäisen albiinon kansanedustuslaitoksen jäseneksi.

Taikausko ei lopu maan rajalle. Toukokuun lopulla Keniassa löydettiin albiinonainen, jonka silmät, kieli ja rinnat oli revitty irti. Albiinoihoa on kuuleman mukaan myyty myös Kongossa.

Käänös: Asta Leppänen