RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Turkissa oikeus esti pääsyn Richard Dawkinsin nettisivulle

Prof. Richard Dawkins
Prof. Richard Dawkins

Jos olet Turkissa ja yrität käydä Richard Dawkinsin internet-sivulla www.richarddawkins.net, et tällä hetkellä löydä muuta kuin viestin "Pääsy tälle sivulle kielletty oikeuden päätöksellä". Istanbulin Toinen Rikosoikeus määräsi Turkish Telecomin estämään pääsyn tälle hyvin suositulle sivulle, kun Adnan Oktar alias Harun Yahya valitti sivun sisältävän islamia loukkaavaa materiaalia.

Harun Yahya on messiaaninen islamilaisen kreationismi-version kampanjoija, joka yrittää "paljastaa" Dawkinsin evoluutioteorian tieteen historian suurimmaksi huijaukseksi. Tällä touhukkaalla tieteenvastaisella fanaatikolla on käytettävissään tuntemattomasta lähteestä peräisin olevat suunnattomat varat. Hän yrittää levittää lukuisia evoluution vastaisia kirjojaan, artikkeleitaan ja elokuviaan monilla kielillä internetin kautta. 2006 hän tuotti 800-sivuisen painavan ja korean opuksen nimeltä Luomisen Atlas ja lähetti 10 000 kappaletta tiedemiehille, lehtimiehille, medialle ja kouluille ympäri Eurooppaa. Yksi vastaanottajista oli professori. Richard Dawkins. Tämä merkittävä evoluution asiantuntija kuvaili kirjaa "mielettömäksi" ja sanoi olevansa "kykenemätön yhteen sovittamaan kirjan kalliita ja koreita tuotantoarvoja sisällön henkeäsalpaavan tyhjyyden kanssa". (Richard Dawkins, Venomous-Snakes-Slippery-Eels-and-Harun-Yahya). Oktar nosti tätä Oxfordin professoria vastaan oikeusjutun, jossa vaati 8000 YTL (n. 800 euroa) henkisistä kärsimyksistä.

Aiemmin Adnan Oktar epäonnistui yrityksessään kieltää Richard Dawkinsin kuuluisan Jumalharha-kirjan turkinkielinen versio.Turkkilainen kustantaja haastettiin oikeuteen ja todettiin syyttömäksi. Oikeus hylkäsi Oktarin väitteen, että kirja olisi jumalanpilkkaa. Kirjasta tuli myyntimenestys Turkissa. Dawkinsin kirja The Ancestor's Tale, joka oli kirjoitettu aikaisemmin, mutta julkaistiin Turkissa Jumalharhan jälkeen, myytiin loppuun päivässä.

Richard Dawkins, The Ancestor's Tale, in Turkish
Richard Dawkins, The Ancestor's Tale, in Turkish

Uuden internet-lain tultua voimaan toukokuussa 2008 internet-sensuuri rehottaa. Yli 850 sivulle on pääsy estetty. Sivuja voidaan kieltää monilla syillä: jos sisällön katsotaan olevan haitallista lapsille, rohkaisevan huumeiden käyttöön, uhkapeliin tai prostituutioon, tukevan kurdiliikettä tai sisältävän loukkauksia Turkin Kamal Atatürkia kohtaan. Esimerkiksi video-sivusto Youtube kiellettiin Turkissa neljä kuukautta sitten, koska siellä oli videoita, joiden väitettiin loukkaavan Atatürkin muistoa. Adnan Oktarille ja hänen liittolaisilleen uusi sensuurilaki on "taivaan lahja". Ennen Richard Dawkinsin sivuja he onnistuivat jo saamaan eston Google Ryhmiin ja WordPress.comiim väittämällä joidenkin ryhmien ja blogien näillä sivulla sisältävän loukkaavaa materiaalia.

Oktar on juuri valittanut kolmen vuoden vankilatuomiosta, jonka sai laittoman järjestön perustamisesta henkilökohtaisen hyödyn saavuttamiseksi.

Käännös: Marko Lakkala