RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Henry Morgentalerille myönnettiin Kanadan korkein kunniamerkki

Dr. Henry Morgentaler
Dr. Henry Morgentaler

Tohtori Henry Morgentalerille on myönnetty Order of Canada, joka on maan korkein siviilikunniamerkki. Selviydyttyään Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireiltä Morgentaler omisti elämänsä pitkälle ja kovalle taistelulle abortin laillistamiseksi Kanadassa. Tavoite saavutettiin vuonna 1998, kun Kanadan korkein oikeus mitätöi aborttilain ihmisoikeusperustein.

Morgentaler haastoi aborttilain rohkeasti. Hän teki abortteja yli 35 vuotta, tarjoten Kanadan naisille arvokkaan, turvallisen ja kivuttoman tavan lopettaa ei-toivottu raskaus. Hän joutui kärsimään henkilökohtaisesti vakaumuksensa tähden, mm. häirintää uskonnollisten fanaatikkojen taholta. Hän sai myös kymmenen kuukauden vankeusrangaistuksen, mutta lopulta kaikista syytteistä häntä vastaan luovuttiin. Kunniamerkin myöntäminen hänelle on aiheuttanut vihaisia reaktioita "pro-life" -leirissä.

Tri. Morgentalerin kunniamerkki on tunnustus hänen määrätietoiselle työlleen Kanadan oikeusjärjestelmän muuttamiseksi aborttien osalta sekä hänen panokselleen humanisti- ja kansalaisoikeusjärjestöjen johdossa. Morgentaler oli Kanadan humanistijärjestön perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän on Rationalist Internationalin kunniajäsen.

Käännös: Ronja Addams-Moring