RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Torinon käärinliina: luojansa kuvaksi tehty - Leonardo da Vincin

Torinon käärinliina
Torinon käärinliina

Arvoituksellinen Torinon käärinliina, jonka satojen vuosien ajan uskottiin olevan ristiinnaulitun Jeesuksen hautausvaate johon jäi hänen kasvonjälkensä, saattaa olla Leonardo da Vincin omista kasvoistaan tekemä. Newyorkilaisen School of Visual Artsin Lillian Schwartzin uusi tutkimus demonstroi tietokoneskannauksin, että liinan kasvoilla on tarkalleen samat mitat kuin da Vincin kasvoilla.Renessanssitaiteilija on saattanut luoda esineen käyttäen uraauurtavia valokuvaustekniikoita ja veistosta omasta päästään.

Jo 1988 hiiliajoituksella todistettiin liinan olevan aivan liian nuori ollakseen aito. Se voisi kuitenkin olla da Vincin aikakaudelta. Leonardoa oli jo kauan epäilty sen luojaksi. Mutta nyt asiasta näyttää olevan todisteita.

Kirjassaan Turin Shroud: How Leonardo da Vinci Fooled History (Torinonkäärinliina: kuinka Leonardo da Vinci narrasi historiaa) Oliver Prince ja Lynn Picknet esittivät jo 1994 että kuuluisa kasvojenpainauma olisi tehty kehittyneellä valokuvaustekniikalla. Da Vinci tunsi valokuvauksen periaatteet (jotka tunnettiin kauan ennen kuin ensimmäiset valokuvat otettiin 1820-luvulla) ja hän teki kokeita camera obscuralla. Käärinliinan kuva näyttää olevan tehty käyttäen valoherkillä kemikaaleilla päällystettyä kangasta filminä projisoimaan kasvot valokuvanegatiiviksi. Tällä tekniikalla tehdyt kokeet tuottivat kasvonjälkiä, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin pyhäinjäännöksessä. Nyt tietokoneskannaus antoi puuttuvan linkin Leonardoon. Käärinliina voisi olla uusi "Da Vinci -koodi", luotu tekemään maalarin omat kasvot kuolemattomiksi.

Toinenkin linkki on löydetty. Oliver Princen tutkimusten mukaan käärinliinan kasvojen mittasuhteet ovat samat kuin da Vincin ristiriitaa, sillä Creator Mundi on selvästi maalattu käyttäen da Vincin omien kasvojen mittasuhteita mallina. Sama koskee kuuluisaa Mona Lisaa, kuten Lillian Schwartz osoitti jo 1980-luvulla.

Käännös: Timo O. Karjalainen