RATIONALIST INTERNATIONAL

http://www.rationalistinternational.net

Tekaistuja muistoja ja identiteettejä

"Edellisten elämien regressioterapia" tulee Intian televisioon

Suurempien katsojalukujen perässä intialainen hindinkielinen viihdekanava NDTV Imagine on kehittänyt sensaatiomaisen ja omituisen tositv-ohjelman. Raach Pichhle Janam Ka (Aiemman elämän salaisuudet) kutsuu joka ilta katsojat seuraamaan uutta pintakiiltoista ja hyvin dramaattista sessiota niinsanottua edellisten elämien regressioterapiaa muuan tohtori Tripty Janin kanssa. Terapeutti laittaa tv-potilaansa -- monet julkisuudenkipeitä tähtiä tai tähtösiä -- hypnoottiseen transsiin ja saa heidät muka "muistamaan" edellisten elämiensä salaisuuksia. Ne olivat tohtorin mukaan avain kaikkiin heidän nykyisiin ongelmiinsa kuten lentämisen, veden, väenpaljouksien tai käärmeiden pelkoon. Esiin tuli sydäntäraastavia tarinoita rakkaudesta, kostosta, pettämisestä, raiskaamisesta ja murhaamisesta yli vuosisatojen ja mannerten -- kaikki mukavasti ennalta nauhoitettu antamaan värikästä taustaa kyyneleisille toimenpiteille sohvalla. Lopuksi, ei lainkaan yllättävästi, käy ilmi että lentopelkoiset ovat aiemmin kuolleet lentoturmassa ja väkijoukkoja pelkäävät on kerran (tai jopa kahdesti!) lynkattu.

"Pääongelma edellisten elämien regressioterapiassa on ettei aiempia elämiä ole", sanoi Sanal Edamaruku toisen tv-kanavan keskusteluohjelmassa, viitaten epämääräiseen ohjelmaan. "Kaikki nuo 'muistot', vaikka kuinka eläviä, ovat harhaa ja itsepetosta. 'Terapeutti' onkii ne kysymyksillä ja suggestioilla, ja niitä muovaavat potilaan omat kokemukset, tiedot, mielikuvitus ja toiveet. Tällaiset valemuistot ja tekaistut aiemmat identiteetit voivat joskus tuntua potilaasta hyvin todellisilta. Se tekee tästä 'terapiasta' niin vaarallisen, koska vainoavien valemuistojen mahdollisia negatiivisia vaikutuksia ei voi helposti korjata. Edellisten elämien regressioterapialla ei ole tieteellistä pohjaa. Miten muistot -- neuroneihin tallentuneet -- mitenkään voisivat siirtyä kuoleman jälkeen hajonneista aivosoluista toisiin aivoihin?"

Useilla tv-kanavilla Aiemmat elämät -ohjelmaa kommentoiden Sanal Edamaruku mobilisoi Intian yleisen mielipiteen ja avasi laajan opetussuunnitelman median kautta. Hän selitti ohjelman häikäilemättä hyödyntävän taikauskoa ja vanhaa uskoa karmaan ja muuttumattomaan kohtaloon joka vahingoittaa ihmisten elämänasennetta ja halvaannuttaa kaiken henkilökohtaisen ja sosiaalisen kehityksen. "Se on myös epäinhimillinen ja epäeettinen. Otetaan esimerkiksi tapaus miehestä, joka kärsi kasvuhäiriöstä ja jolla oli lyhyet jalat. Ohjelmassa hänet laitettiin 'muistamaan' katkaisseen jalkansa aiemmassa elämässä paetessaan raivostunutta väkijoukkoa naisen raiskattuaan! Tämänkaltaiset ohjelmat pitää lopettaa koska ne rikkovat yleistä etiikkaa", Sanal vaati.

Vaikka Aiemmat elämät -ohjelma lopetettiin NDTV Imaginella muutamien jaksojen jälkeen, tuottajat suunnittelevat uutta englanninkielistä versiota brittiläisille katsojille.

Headlines Today kutsui Sanal Edamarukun ja tohtori Hans Tendamin, "regressioterapian" hollantilaisen pioneerin, tv-keskusteluun tästä epämääräisestä terapiasta. Tohtori Tendam on opettanut monet intialaiset edellisten elämien terapian harjoittajat. Katkelmia tästä mielenkiintoisesta kohtaamisesta on nähtävillä YouTubessa.

Sanal Edamaruku vastaan edelliselämäterapeutti tohtori Hans Tendam -
katso lyhennetty versio väittelystä (englanniksi, kaksiosainen) YouTube-kanavaltamme:
www.youtube.com/rationalists

Käännös: Timo O. Karjalainen